fbpx
2.3 C
Montréal, CA
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Ο Έλληνας ερευνητής (UofT) στον Καναδά παρουσιάζει μια «έξυπνη» λύση για …..

Έλληνας ερευνητής στον Καναδά δημιούργησε ένα καινοτόμο μετα-υλικό που μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ το ασύρματο σήμα Wi-Fi.

Ανακλαστήρες φτιαγμένοι από αυτό το υλικό, μπορούν να επιτρέψουν στο φως να μεταδώσει περισσότερα ασύρματα δεδομένα μέσω μίας μόνο συχνότητας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στο University of Toronto, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Ελευθεριάδη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», δημιούργησαν μια «έξυπνη» μετα-επιφάνεια που έχει τη δυνατότητα να διπλασιάζει τη χωρητικότητα των υπαρχόντων δικτύων ασύρματης επικοινωνίας.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος, όπως ανακοίνωσαν, για μια επόμενη γενιά του Wi-Fi.

Ο κ. Ελευθεριάδης και οι συνεργάτες του ευελπιστούν ότι η ιδιότητα του νέου υλικού τους (full-duplex nonreciprocity) θα τύχει ευρείας πρακτικής εφαρμογής και ήδη δημιούργησαν τη νεοφυή εταιρεία LATYS Intelligence με έδρα το Μόντρεαλ, η οποία κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας.

«Είναι κάτι που πράγματι συμβαίνει. Μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια αυτή η τεχνολογία θα υιοθετηθεί», δήλωσε αισιόδοξος ο κ. Ελευθεριάδης.

Τα μετα-υλικά είναι συνθετικές δομές που συντίθενται από «λίθους», που είναι μικρότεροι από τα μήκη κύματος του φωτός, τα οποία μπορούν έτσι να «χειραγωγήσουν».

Το χρησιμοποιούμενο υλικό από τους ερευνητές αποτελείται από επαναλαμβανόμενες επιμέρους μονάδες μεγέθους περίπου 20 χιλιοστών.

Για τα μήκη κύματος του φωτός που είναι μεγαλύτερα, όπως τα μικροκύματα (τύπος φωτός που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του σήματος της κινητής τηλεφωνίας), αυτό το νέο μετα-υλικό φαίνεται σαν να σχηματίζει ένα ομοιογενές αντικείμενο (δηλαδή μια μετα-επιφάνεια).

Τα μικροκύματα ανακλώνται πάνω σε αυτή την μετα-επιφάνεια, κάνοντας το με ένα ασυνήθιστο τρόπο, καθώς επιδεικνύουν την ιδιότητα της μη αμοιβαίας απόκρισης (nonreciprocity).

Όπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης, «όταν οδηγείς και κοιτάζεις τον πίσω καθρέφτη, βλέπεις τον οδηγό πίσω σου, ο οποίος μπορεί επίσης να σε δει, επειδή το φως ανακλάται στον καθρέφτη και ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι προς τα πίσω. Αυτό που είναι ασυνήθιστο με το nonreciprocity, είναι ότι είναι διαφορετικό το μονοπάτι του κύματος προς τα πίσω. Βασικά, μπορείς να δεις κάποιον, αλλά αυτός δεν μπορεί να σε δει».

Επιπροσθέτως, το νέο μετα-υλικό επιτρέπει την καθοδήγηση και ενίσχυση της εισερχόμενης ακτίνας, πράγμα χρήσιμο σε πολλές εφαρμογές, από την ιατρική απεικόνιση και τα ηλιακά πάνελ μέχρι τις δορυφορικές επικοινωνίες και τη νηπιακή ακόμη τεχνολογία του μανδύα αορατότητας.

Μεταξύ άλλων, οι νέες έξυπνες μετα-επιφάνειες μπορούν να φέρουν σημαντική πρόοδο στην ασύρματη επικοινωνία Wi-Fi.

«Στην καθημερινή εμπειρία», λέει ο Ελευθεριάδης, «ένα μικροκύμα που εκπέμπεται από ένα πύργο, φθάνει στο στόχο του, π.χ. σε ένα μόντεμ, και μετά επιστρέφει στον τηλεπικοινωνιακό σταθμό.

Αυτό εξηγεί γιατί, όταν κανείς μιλάει στο τηλέφωνο, δεν μιλάει και δεν ακούει στο ίδιο κανάλι.

Αν αυτό συνέβαινε, τα σήματα θα μπλέκονταν και δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς τη φωνή του από τη φωνή του συνομιλητή του».

Η σημερινή τεχνολογία δικτύων πέμπτης γενιάς 5G χρησιμοποιεί μόνο τέτοιες συνδέσεις «half-duplex», στις οποίες το σήμα χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες ή την ίδια συχνότητα αλλά σε ελαφρώς διαφορετικό χρόνο, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη.

Όμως η νέα πιο εξελιγμένη «full-duplex» αρχιτεκτονική επικοινωνίας που ανέπτυξε η ομάδα του Γ. Ελευθεριάδη, σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μιλάει και να ακούει στο ίδιο κανάλι ταυτόχρονα, μέσα στην ίδια συχνότητα, διπλασιάζοντας έτσι τη χωρητικότητα του συστήματος.

Η δυνατότητα λειτουργίας «full-duplex» υπάρχει σήμερα σε περιορισμένο βαθμό σε στρατιωτικά ραντάρ, αλλά ο τωρινός σχεδιασμός της είναι ακατάλληλος για εμπορικές εφαρμογές, όπως οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, λόγω του όγκου και του ψηλού κόστους του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού στις στρατιωτικές εφαρμογές.

«Προτείνουμε έναν τελείως διαφορετικό μηχανισμό» τονίζει ο κ. Ελευθεριάδης, «στον οποίο όλα γίνονται με χρήση τυπωμένων κυκλωμάτων και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων από πυρίτιο όπως τα τρανζίστορ».

Ο ίδιος μάλιστα οραματίζεται «την ενσωμάτωση αυτών των μετα-επιφανειών στους τοίχους των κτιρίων». Έτσι, στο μέλλον ακόμη και οι τοίχοι των γραφείων και των σπιτιών μπορεί να παίξουν ζωτικό ρόλο στις δίκτυα Wi-Fi της επόμενης ή μεθεπόμενης γενιάς.

Ο Γ. Ελευθεριάδης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1988), με διδακτορικό στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ (1993).

Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με ειδίκευση στα νανοϋλικά και ηλεκτρομαγνητικά υλικά και στις εφαρμογές στους, θεωρούμενος διεθνώς πρωτοπόρος στα μετα-υλικά.

Τέσσερις Έλληνες εκλέχθηκαν στη Βουλή του Καναδά

Η Άννα Κουτράκη στην περιοχή Βίμι-Λαβάλ του Κεμπέκ, η Εμμανουέλλα Λαμπροπούλου που εξελέγη στην περιοχή του Σεντ Λόρεν, η Νίκη Άστον από την περιοχή Τσέρτσιλ της Μανιτόμπα και ο Πέτρος Φραγκισκάτος στο Λόντον Νορθ Σέντερ θα εκπροσωπούν τους ΕλληνοΚαναδούς στην Νέα Βουλή στην Οττάβα.

Οι Ελληνικής καταγωγής Βουλευτές στην νέα περίοδο της Ομοσπονδιακής Βουλής του Καναδά μετά από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2021 θα κληθουν να υπερασπιστούν τον Ελληνισμό σε μιά από τις μεγαλύτερες χώρες του Δυτικού Κόσμου, μέλους της G7 με ιδιαίτερη επιρροή σε διεθνή fora.

Η Εμμανουέλα Λαμπροπούλου είναι μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) και η Άννα Κουτράκη την τελευταία περίοδο πρίν τις εκλογές ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με πιθανόν αντίστοιχη θέση και στην νέα Βουλή.

Συγχαρητήρια προς όλους τους εκλεγμένους βουλευτές, αλλά και στους υποψηφίους που συμμετείχαν στην εκλογές δίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Καναδά σημειώνοντας πως «είναι ενθαρρυντικό και αποτελεί πρόκληση και έμπνευση να βλέπουμε Ελληνοκαναδούς και μάλιστα Έλληνες σε όλο τον Κόσμο, να συμμετέχουν σ’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία και να εργάζονται για να προωθήσουν τις πολύτιμες παραδόσεις και αξίες των προγόνων μας για αγάπη και ενότητα, αυτοθυσία και προσφορά για το ευρύτερο καλό».

Οι περίπου 27 εκατομμύρια Καναδοί 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου είχαν κληθεί να αναδείξουν τους 338 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.

Τα δύο μεγάλα κόμματα , Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί, που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1867 διεκδίκησαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία 170 εδρών του κοινοβουλίου

Να θυμίσουμε ότι πολλοί ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας με 800.000 ψηφοδέλτια τα οποία κατατέθηκαν επιστολικά.

Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο με ανακοίνωση του συνεχάρη τους εκλεγέντες ομογενείς βουλευτές και τους εύχεται συνεχείς επιτυχίες στην εξυπηρέτηση των Καναδών πολιτών στο Κοινοβούλιο.

Δεν κατάφεραν. δυστυχώς, να εκλεγούν οι υποψήφιοι βουλευτές στο Κεμπέκ, Τομ Πεντεφούντας, Τζάζμιν Λούρα και Γεωργία Κοκότση, καθώς και οι Κώστας Μεναγάκης, Tζον Κλαδίτης, Κωνσταντίνος Μαλακός και Μαρκ Παράβολος από το Οντάριο.

Οι Ελληνοκαναδοί είναι Καναδοί πολίτες που έχουν πλήρη ή μερική ελληνική κληρονομιά πολλοί δε διατηρούν την Γλώσσα τα Ήθη και Εθιμα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους από την Μητροπολιτική Ελλάδα.

Είναι άτομα που μετανάστευσαν από την Ελλάδα και διαμένουν στον Καναδά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, υπήρχαν 271.405 Καναδοί που διεκδικούν ελληνική καταγωγή.

Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε καναδικό έδαφος θρυλείται πως ήταν ο Ιωάννης Φωκάς ή Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca), ναυτικός από την Κεφαλονιά που το 1592 εξερεύνησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τα στενά που φέρουν το όνομα Χουάν ντε Φούκα ανάμεσα στο νησί Βανκούβερ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον. (Ο Φωκάς αναφέρεται επίσης και με το όνομα Απόστολος Βαλεριάνος.)

Η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε ουσιαστικά με το τέλος του 19ου αι., έλαβε σημαντικές διαστάσεις μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Από τις αρχές της δεκατίας του 1970 η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε να φθίνει και από το τέλος της δεκαετίας του 1980 έχει ουσιαστικά εκλείψει.

Νομοσχέδιο 96, σχετικά με την γαλλική Γλώσσα ως επίσημη και Κοινή Γλώσσα του Κεμπέκ.

Η Σημαία της Πολιτείας του Κεμπέκ

Τοποθέτηση του ΕΚΚ στα πλαίσια των δημόσιων ακροάσεων της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ

Στα πλαίσια των ειδικών διαβουλεύσεων επί του νομοσχεδίου 96, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα την επίσημη τοποθέτησή του το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (ΕΚΚ).

Το νομοσχέδιο 96, νόμος περί της επίσημης και κοινής γλώσσας του Κεμπέκ, της γαλλικής, κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ, τον περασμένο Μάιο, από τον αρμόδιο υπουργό για την γαλλική γλώσσα, Simon Jolin-Barrette.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τον εκτεταμένο αντίκτυπο που θα έχει το νομοσχέδιο 96 στο Κεμπέκ.

Θεωρούμε ότι το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου είναι ευρύ και εκτεταμένο, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της κοινωνίας του Κεμπέκ, από τις επιχειρήσεις έως την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση, και προτείνοντας αλλαγές σε διάφορα καταστατικά, συμπεριλαμβανομένου του Καναδικού Συντάγματος και του Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών » δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΚ, Δρ. Θεόδωρος Χαλάτσης, προσθέτοντας ότι « είναι απόλυτα φανερό ότι το νομοσχέδιο 96 – το οποίο επιδιώκει να τροποποιήσει σημαντικό αριθμό νόμων του Κεμπέκ, καθώς και το Καναδικό Σύνταγμα του 1867 – δεν αποτελεί απλώς επικαιροποίηση του Νόμου 101, του Χάρτη της Γαλλικής Γλώσσας του Κεμπέκ.

Κατά τη γνώμη μας, το νομοσχέδιο επιδιώκει προφανώς να τροποποιήσει ριζικά τη δομή διακυβέρνησης του Κεμπέκ».

Παρόλο που η κυβέρνηση του Κεμπέκ – μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης περί Πολιτισμού και Παιδείας – διεξάγει δημόσιες ακροάσεις, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου επί του νομοσχεδίου 96, όπου έχουν προσκληθεί 50 διάφοροι οργανισμοί και ιδιώτες να παρουσιάσουν τοποθετήσεις ενώπιον της επιτροπής, μόνο τρεις οργανισμοί εκπροσωπούν την αγγλόφωνη κοινότητα του Κεμπέκ, μεταξύ των οποίων το Quebec Communities Group Network (QCGN).

Το QCGN – ένας μηκερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί και προωθεί τα δικαιώματα αγγλόφωνων οργανισμών και κοινοτήτων του Κεμπέκ – εξέφρασε την βαθιά του απογοήτευση για τον περιορισμό των προσκεκλημένων αγγλόφωνων οργανισμών και, θέλοντας να δώσει ευκαιρία σε περισσότερους οργανισμούς να τοποθετηθούν επί του εν λόγω νομοσχεδίου, οργάνωσε τις δικές του ειδικές διαβουλεύσεις.

Στα πλαίσια των διαβουλεύσεων αυτών, κατέθεσε το ΕΚΚ την επίσημη τοποθέτησή του – η οποία θα συνεισφέρει στο να τροφοδοτήσει την τοποθέτηση του QCGN ενώπιον της επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του ΕΚΚ (στην αγγλική).

Για πληροφορίες : chc@chcongress.ca

Το πλήρες κείμενο στην Αγγλική γλώσσα που εστάλει από το ΕΚΚ.

BILL 96: AN ACT RESPECTING FRENCH, THE OFFICIAL AND COMMON LANGUAGE OF QUÉBEC – THE POSITION OF THE CANADIAN HELLENIC CONGRESS –

On behalf of the Canadian Hellenic Congress (CHC), I welcome the opportunity to present its views on Bill 96 within the framework of the public hearings held by the QCGN.

The CHC – as the national democratic community organisation that represents, advances, defends and promotes the interests and concerns of Canadians of Hellenic descent and Hellenism in general across Canada – has been the voice of Hellenism in Canada since 1982.

Our objective is to speak for Canadians of Hellenic heritage, and their communities and organisations, on matters of education, cultural, social, economic and national Hellenic issues, in an effort to advance and promote Hellenism, democracy, human rights and civic responsibility.

We are deeply concerned about the extensive impact that Bill 96 will have in Quebec.

We view the scope of Bill 96 as broad and far-reaching, impacting all aspects of Quebec society, from business to access to justice, health, social services and education, and proposing changes to several statutes, including the Canadian Constitution and the Charter of Human Rights and Freedoms, amongst others.

It is abundantly evident that Bill 96 – which seeks to amend a substantial number of Quebec’s laws, as well as, the 1867 Constitution Act – is not simply an update to Bill 101, Quebec’s Charter of the French Language. It is our opinion that Bill 96 evidently seeks to fundamentally modify Quebec’s governance structure.

The reordering of human rights, the erosion of individual rights, the limiting of options in terms of education and the consequential impacts to minority communities are amongst our concerns with respect to Bill 96.

Overriding human rights:

It is greatly concerning that this legislation recognises the prominence of the French language over the Canadian Charter of Rights and Freedoms and over Quebec’s own Québec Charter of Human Rights and Freedoms.

Using the Notwithstanding Clause to override our Charter rights to prioritise French-language rights over fundamental human rights is unconstitutional and a drastic attempt to control how citizens in Quebec live.

We view Bill 96 as following in the footsteps of Bill 21: An Act respecting the laicity of the State, or as it is more commonly referred to, The Law Against Religious Freedom. Bill 21 was the first time in Quebec’s history that the Notwithstanding Clause had been used to suspend all provisions in both the Canadian and Quebec Charters.

Bill 96 is now the second.

It is not far-reaching to say that we are seeing a troubling pattern. When the majority imposes certain rules on minorities or attempts to limit minority rights, unconstrained by the Constitution, we should all be concerned.

Creating barriers to accessing justice:

Bill 96 challenges the idea that access to justice is a fundamental value of the Canadian ustice system.

If passed, non-French speaking Quebecers would be required to attach certified French translations to legal proceedings.

This would increase costs, add to delays, and make Quebec’s justice system less accessible for non-French speaking Quebecers.

Placing restrictions on access to health and social services:

Bill 96 narrows the criteria for those who qualify to receive health and social services care in English, consequently restricting access to care in English for many Anglophones, and allophones, including immigrants and newcomers.

Well-known facts are that health and social services are not means for social integration and that the ability to communicate in the language of choice is an absolutely essential component of quality and safe care.

As such, Bill 96 would adversely impact Quebec’s English-speaking and ethnic minority communities by placing restrictions on their access to health and social services.

Limiting options in terms of education:

As a minority, ethnic group we are strong proponents of trilingualism: French, English and Greek.

An example of this is that our community schools are part of the French-school system and also teach English and Greek, with subsidisation by parents.

While we support the English community’s right to control and manage its school boards, as mandated by the Canadian constitution, we also strongly support French-language instruction in English schools, to ensure fluency in French for our young Quebec graduates.

By the same token, we support English-language instruction in French schools so that French students can be fluent in English upon graduation.

As such, we are opposed to any quotas or restrictions on the number of Quebecers that could enroll in English CEGEPS. We believe such restrictions on freedom of choice may, ultimately, result in a “brain drain” in Quebec.

It is our opinion that by providing our Quebec students/youth the tools necessary for success in their future careers and economic well being, including education in their language of choice, we would ultimately allow them to successfully contribute to Quebec’s prosperity.

Bill 96 creates more barriers for minority communities by reducing public services in English and limiting our eligibility for them.

It also creates complications to accessing justice for Quebecers from all walks of life.

This has the potential to further sideline underrepresented communities from living and thriving in Quebec.

If passed into law, Bill 96 will give the National Assembly the power to legislate in any way it sees fit regarding the French language and the Quebec “Nation”. We believe this decisionmaking power should lie with the courts and not with the National Assembly.

As a minority group, we understand that preserving language is an important part of protecting identity, however, we also know that – as history has shown – severe and sweeping governmental policy, such as Bill 96, often further disenfranchises minority communities, creates second-class citizens, and contributes to greater discord amongst society.

We believe in building a stronger and more prosperous Quebec, all together as a united front, and that the greatest protector of the French language and culture is a world-class society with a strong economy; a Quebec that attracts the best and brightest of the 21st century.

We urge the government to consider a more balanced approach to preserving language while preserving the rights of all.

Dr. Theodore Halatsis
President

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021: Ερωτηματολόγιο του ΕΚΚ σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα 

Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (ΕΚΚ), παραμένει πιστό στην εντολή του περί συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία του Καναδά, σε όλα τα διακυβερνητικά επίπεδα, και ενημέρωσης των εκλεγμένων αξιωματούχων σχετικά με θέματα που απασχολούν τους Καναδούς ελληνικής καταγωγής καθώς και των ψηφοφόρων – μελών του – σχετικά με τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων σε θέματα που τους αφορούν.

Ενόψει των επικείμενων ομοσπονδιακών εκλογών, το ΕΚΚ έθεσε στους αρχηγούς όλων των υποψηφίων πολιτικών κομμάτων ερωτηματολόγιο σχετικά με τα ακόλουθα θέματα :

– τις εξωτερικές υποθέσεις και τις διεθνείς σχέσεις του Καναδά,

– την αναγνώριση της Γενοκτονίας των ελλήνων του Πόντου στον Καναδά,

– το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ετοιμότητα έναντι πανδημιών,

– την οικονομία του κράτους,

– τις αυτόχθονες υποθέσεις,

– τους οίκους ηλικιωμένων και κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας,

– την κρατική ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών, κοινοτικών οργανισμών,

– τις διμερείς σχέσεις Καναδά-Ελλάδας,

– τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης για Καναδούς που ζουν στο εξωτερικό, και

– το νομοσχέδιο 96 στο Κεμπέκ.

Το πλήρες ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις των πολιτικών κομμάτων (στην αγγλική ή γαλλική) διατίθενται στην Ιστοσελίδα του ΕΚΚ στη διεύθυνση : www.chcongress.ca

Το ΕΚΚ παροτρύνει όλους τους Καναδούς ελληνικής καταγωγής να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει ο κάθε πολίτης να ψηφίσει – στην εκλογική του περιφέρεια – τον υποψήφιο που μπορεί σωστά να εκπροσωπήσει και να υπερασπιστεί τόσο τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ελλήνων του Καναδά, όσο και όλων των καναδών πολιτών.

Ας προσέλθουμε όλοι στις κάλπες την 20η Σεπτεμβρίου, για να ακουστεί η φωνή μας !

Για πληροφορίες : chc@chcongress.ca

Ελεύθερα: “Λέξεις και Σκέψεις” μπροστά στα μεγάλα ερωτήματα…

Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το Κρυονερι (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
* Του Θωμά Σ. Σάρα

Σε ένα καλά οργανωμένο κράτος, η ευθύνη της ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιακών τους στοιχείων, αποτελεί τον γενικό κανόνα.

Στην Ελλάδα των ημερών μας, επί δέκα τέσσερα τώρα χρόνια, οι πυρκαγιές μαίνονται παντού, κατακαίγοντας δάση, περιουσίες, κατοικίες και όχι λίγες φορές και ζωές.

Αρχικά, αυτή η φωνή, το 2006 είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη λαίλαπα των πυρκαγιών από ομάδες φανατικών σλαβόφωνων, χωρίς ωστόσο να θελήσει κάποιος να λάβει έστω και τυπικά κάποια μέτρα προστασίας, των αθώων κατοίκων του κάμπου της Ολυμπίας, η οποία απετέλεσε το επίκεντρο της μανίας των εμπρηστών εκείνη την περίοδο του 2007.

Ύστερα από εκείνον τον, τόσο τυραννικό. δια της πυράς θάνατο, περισσοτέρων από εξήντα ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιών, η τότε υπουργός επί των Εξωτερικών της Αθήνας, σε απ’ ευθείας τηλεφωνική κλήση, “μου συμβούλευσε να μην γράψω τίποτα σχετικά με εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για εκείνες τις θανατηφόρες πυρκαγιές. Σε περίπτωση δε που έγραφα θα με κυνηγούσαν και δεν θα ήξερα που να κρυφτώ.”

Έγραψα, και όπως ήταν επόμενο χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο και μέσον στην διάθεσή τους προκειμένου να παραμείνω περιθωριοποιημένος, ας είναι καλά τα παιδιά της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, ή αλλιώς της “Αυλής των Θαυμάτων” της Αθήνας, όπου οι εκλεγμένοι πολιτευτές εισέρχονται στο κοινοβούλιο απένταροι και σε διάστημα μερικών χρόνων, συνήθως τεσσάρων, σαν από θαύμα γίνονται εκατομμυριούχοι.

Την περίοδο του 2007, είχαμε κάνει ξεκάθαρο, ότι οι υπεύθυνοι εκείνων των πυρκαγιών ήταν αποφασισμένοι να κατακάψουν κάθε δένδρο και κάθε δάσος που υπήρχε τόσο στην ηπειρωτική, όσο και την νησιωτική Ελλάδα.

Παρά δε το γεγονός των θανάτων και των μεγάλων καταστροφών που υπέστη η Πελοπόννησος και κυρίως ο ιερός χώρος της Ολυμπίας, ο ήταν το επίκεντρο της προσπάθειας των εμπρηστών, ο ελληνικός κάμπος συνέχισε να παραμένει αφύλακτος, εκτός και εάν βέβαια, είχε τεθεί υπό την σκέπη, ή όπως θα λέγαμε υπό την προστασία της “Υπέρμαχου Στρατηγού”, όπως ακριβώς είχε γίνει προηγουμένως με την Βασιλεύουσα.

Παρόλα αυτά, οι κακοήθεις πυρκαγιές συνέχισαν ανενόχλητες να κατακαίν κάθε δέντρο της Ελληνικής γης.

Ακολούθησαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, η Αττική, η Πελοπόννησος και οι κάμποι της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η οποία συνέχισε να αποτελεί το “μήλον της έριδος”, μεταξύ Ελληνόφωνων και Σλαβόφωνων πολιτών. Παρά δε το γεγονός ότι μια νέα κυβέρνηση, “ η για πρώτη φορά αριστερά” , βρέθηκε στο τιμόνι του κρατικού σκάφους, περισσότεροι από εκατό πολίτες έχασαν τη ζωή τους, εξ αιτίας εκείνων των πυρκαγιών, χωρίς ωστόσο και πάλι να αναζητηθούν ευθύνες ή και κάποιος υπεύθυνος για τον θάνατο περισσοτέρων από εκατό πολιτών.

Οι περισσότερες εκείνων των καταστρεπτικών πυρκαγιών, είχαν αποδοθεί στους “οικοπεδοφάγους”, στους εργολάβους οικοδομών, με άλλα λόγια, σε καμία δε περίπτωση στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος.

Θυμάμαι, σήμερα μια συνομιλία που είχα με ηγετικό στέλεχος των Σλαβόφωνων συμπολιτών μας, ο οποίος χαμογελώντας ειρωνικά μου είχε πει ότι για τους ανθρώπου της Αθήνας, υπάρχουν μόνον οι οικοπεδοφάγοι, κανένας άλλος.

Μολονότι βέβαια τη φορά αυτή οι πυρκαγιές είχαν εκδηλωθεί στη Βόρεια Εύβοια, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Πελοπόννησο.

Η κατάσταση αυτή, δεν έχει αλλάξει, δυστυχώς, ούτε και σήμερα, με μια κυβέρνηση η οποία καυχιέται για τις τυπικές και ουσιαστικές δυνατότητες των στελεχών της.

Με έναν πρωθυπουργό που έχει να καυχηθεί για μια αξιόλογη, εάν όχι θαυμαστή παιδεία, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους νεωτεριστές και ανανεωτές της ελληνικής διοίκησης.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των σημερινών πυρκαγιών και εκείνων του παρελθόντος, είναι η αλλαγή του προσδιορισμού προέλευσης τους, τώρα ξεχάσανε τους “οικοπεδοφάγους” και επιρρίπτουν τις ευθύνες των καταστροφών στην αλλαγή του φυσικού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια φταίει ο ήλιος και η ζέστη του Αττικού ουρανού.

Βέβαια, κατά διαστήματα συλλαμβάνονται άτομα τα οποία, περιέργως, προσπαθούν να ανάψουν κάποια “αθώα” φωτιά, ίσως επειδή προσπαθούν να ζεσταθούν, και η οποία ξεφεύγει από τον έλεγχο του αθώου πυρπολητή και μετατρέπεται σε καταστρεπτική πυρκαγιά, η οποία έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, των βουνών και του κάμπου και εκατομμύρια ελαιόδεντρων, καταστρέφοντας έτσι την οικονομία των φτωχών ελαιοκαλλιεργητών, καθώς τους στερεί τους μοναδικούς βιοποριστικούς πόρους που τους προσφέρει η γη.

Το χειρότερο είναι ότι τα άτομα αυτά αρνούνται οποιαδήποτε ενοχή και σε τελευταία ανάλυση αφήνονται ελεύθεροι να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, κατακαίγοντας οτιδήποτε κατόρθωσε να διαφύγει το όλεθρο την προηγούμενη φορά.

Και τα μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι αθώοι πολίτες που έχασαν το βιός τους και απελπισμένοι περιμένουν τώρα την ευσπλαχνία του “μεγάλου αδελφού”, του κράτους να τους προσφέρει μερικά ψίχουλα, με τη μορφή κάποιας αποζημίωσης η οποία όμως δεν πρόκειται να τους βοηθήσει να καλύψουν τις ζωτικές του ανάγκες ούτε και για έναν χρόνο.

Είναι πραγματικά μια περίεργη ιστορία, μια ιστορία την οποία αντιλαμβάνονται ή και γνωρίζουν οι εντεταλμένοι ταγοί της πολιτείας, κανένας τους ωστόσο δεν τολμά καν να ψιθυρίσει τους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της λαίλαπας- ρεβάνς, από φόβο προφανώς μη κακοκαρδίσουν τους προστάτες των ηθικών αυτουργών της καταστροφικής μανίας.

Κατά τα λοιπά οι διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των Αθηνών και Σκοπίων συνεχίζουν να παραμένουν σεβαστές, τουλάχιστον από την πλευρά των Αθηνών.

Όσο για την άλλη πλευρά, αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της πρεσβείας για να διαπιστώσει το σεβασμό και την προσήλωσή τους στα άρθρα της περίφημης συμφωνίας των Πρεσπών. Της συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός:

• Embassy of Macedonia in Washington, D.C., United States
https://embassies.info/EmbassyofMacedoniainWashingtonDC
2021-03-02 • Embassy of Macedonia in Washington, D.C., United States located at 2129 Wyoming Ave. NW. View larger location map, get driving directions to the Embassy of Macedonia or view address, phone, fax, email, office hours, official website, consular services, visa types, social media channels, and head of mission (HOM).

• Macedonian Embassy in Washington DC United States of …

Embassy


Address For The Embassy of Macedonia in Washington DC: 2129 Wyoming Ave. NW Washington DC 20008 USA Macedonian Embassy Phone Numbers in Washington DC: (202) 667.0501 (Int): +1.202.667.0501 Macedonian Embassy Fax Numbers in Washington DC: (202) 667.2131 (Int): +1.202.667.2131 Email Address of The Macedonian Embassy in Washington DC: …

Διερωτώμαι δε, πραγματικά για πόσο καιρό ακόμα θα πρέπει να περιπαίζουν τον άτυχο Έλληνα, της Μάνης, της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και των νησιών, ότι ο μοναδικός υπεύθυνος της καταστροφής της περιουσίας τους είναι “ο κακός στρατηγός” περιβαλλοντική αλλαγή.

Βοηθήστε την Ελλάδα κε Πρωθυπουργέ, κε Justin Trudeau

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau απευθύνει το ΚαναδοΕλληνικό Κογκρέσο για την άμεση βοήθεια του στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατατρώγουν περισσότερα από 600.000 στρέμματα δάσους αλλά και καλλιεργησίμων εκτάσεων.

Κάνουν στάχτη περιουσίες και συντελούν σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας της Ελλάδας.

8 Αυγούστου 2021
Προς τον αξιότιμο Justin Trudeau, P.C., M.P.
Πρωθυπουργό του Καναδά
justin.trudeau@parl.gc.ca? pm@pm.gc.ca
Δ/νση : Μπλοκ Langevin
Οτάβα, Κ1Α 0Α2

ΘΕΜΑ: Καταστροφικές φωτιές στην Βρετανική Κολομβία και την Ελλάδα

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας γράφουμε με μεγάλη ανησυχία και θλίψη, για τις επιθετικές και καταστροφικές πυρκαγιές που εξελίσσονται αυτές τις στιγμές.

Η πυρκαγιά στη Βρετανική Κολομβία αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κατά συνέπεια να χάσουν τα σπίτια τους και τις ιδιοκτησίες τους, αν όχι και τη ζωή τους.

Παρόμοια συμφορά πλήττει την Ελλάδα αυτές τις ώρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σαρώνουν οι καταστροφικές πυρκαγιές και τεράστιες περιουσίες εξαφανίζονται.

Τα μέσα είναι ανεπαρκείς και πολλές συμμαχικές χώρες-ΕΕ και μη ΕΕ- είναι αλληλέγγυες σε αυτές τις πυρκαγιές που εξελίσσονται στα μέλη – έχουν προσφέρει την βοήθειά τους στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες στον Καναδά συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μεγάλης μας χώρα, τον Καναδά.

Το Καναδικό Ελληνικό Κογκρέσο (CHC) έχει ήδη παροτρύνει τους Καναδούς Ελληνικής καταγωγής να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας Καναδούς, όπου χρειάζεται η βοήθειά μας, καθώς και τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα, επηρεασμένο από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας παροτρύνουμε να παρέχετε βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησής σας και θεωρεί κατάλληλο, για παράδειγμα από αεροσκάφη πυρόσβεσης Canadair Amphibious, μια ομάδα ειδικών πυροσβέστες ή άλλα.

Τέτοιες ενέργειες της Καναδικής μας κυβέρνησης σίγουρα θα εκτιμηθούν από τους Καναδούς Ελληνικής Καταγωγής και θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη δράση σας σε αυτό το θέμα που μας απασχολεί σοβαρά.

Με εκτίμηση,
Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης
Πρόεδρος

C.c .:
Niki Ashton, MP – Churchill — Keewatinook Aski. niki.ashton@parl.gc.ca

Peter Fragiskatos, MP – London North Center. peter.fragiskatos@parl.gc.ca

Εμμανουέλα Λαμπροπουλου, Βουλευτή-Saint-Laurent; emmanuella.lambropoulos@parl.gc.ca

Άννυ Κουτράκη, Βουλευτής – Βίμι. annie.koutrakis@parl.gc.ca

Αξιότιμο Γερουσιαστή Λέοντα Χουσάκο. Leo.Housakos@sen.parl.gc.ca

Επίσης το CHC εκφράζει τις ειλικρινείς του σκέψεις και προσευχές σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε τοπικό επίπεδο, στη Βρετανική Κολομβία αλλά και στους Έλληνες αδελφούς μας στην πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Προτρέπουμε όλους τους Καναδούς Ελληνικής καταγωγής, να βοηθήσουν τους συναδέλφους μας Καναδούς στη Βρετανική Κολομβία, μέσω του Καναδικού Ερυθρού Σταυρού «British Columbia

Fires Appeal» στη διεύθυνση https://donate.redcross.ca/page/85877/donate/1

Αλλά και τους αδελφούς μας στην Ελλάδα, μέσω της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Καναδικής Έκτακτης Αντίδρασης στις Ελληνικές Πυρκαγιές» (Hellenic Initiative Canada’s Emergency

Response to the Greek Wildfires) στη διεύθυνση https://donate-can.keela.co/the-hellenicinitiative-canada-donate-to-thi-s-greece-wildfire-relieffund?fbclid=IwAR0RLUb_MQgzJEbBlof89UX7wDZ9lImcjg6yCoOuk4yX3QQiL2Je45KEaLw

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ