Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το Κρυονερι (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
* Του Θωμά Σ. Σάρα

Σε ένα καλά οργανωμένο κράτος, η ευθύνη της ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιακών τους στοιχείων, αποτελεί τον γενικό κανόνα.

Στην Ελλάδα των ημερών μας, επί δέκα τέσσερα τώρα χρόνια, οι πυρκαγιές μαίνονται παντού, κατακαίγοντας δάση, περιουσίες, κατοικίες και όχι λίγες φορές και ζωές.

Αρχικά, αυτή η φωνή, το 2006 είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη λαίλαπα των πυρκαγιών από ομάδες φανατικών σλαβόφωνων, χωρίς ωστόσο να θελήσει κάποιος να λάβει έστω και τυπικά κάποια μέτρα προστασίας, των αθώων κατοίκων του κάμπου της Ολυμπίας, η οποία απετέλεσε το επίκεντρο της μανίας των εμπρηστών εκείνη την περίοδο του 2007.

Ύστερα από εκείνον τον, τόσο τυραννικό. δια της πυράς θάνατο, περισσοτέρων από εξήντα ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιών, η τότε υπουργός επί των Εξωτερικών της Αθήνας, σε απ’ ευθείας τηλεφωνική κλήση, “μου συμβούλευσε να μην γράψω τίποτα σχετικά με εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για εκείνες τις θανατηφόρες πυρκαγιές. Σε περίπτωση δε που έγραφα θα με κυνηγούσαν και δεν θα ήξερα που να κρυφτώ.”

Έγραψα, και όπως ήταν επόμενο χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο και μέσον στην διάθεσή τους προκειμένου να παραμείνω περιθωριοποιημένος, ας είναι καλά τα παιδιά της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, ή αλλιώς της “Αυλής των Θαυμάτων” της Αθήνας, όπου οι εκλεγμένοι πολιτευτές εισέρχονται στο κοινοβούλιο απένταροι και σε διάστημα μερικών χρόνων, συνήθως τεσσάρων, σαν από θαύμα γίνονται εκατομμυριούχοι.

Την περίοδο του 2007, είχαμε κάνει ξεκάθαρο, ότι οι υπεύθυνοι εκείνων των πυρκαγιών ήταν αποφασισμένοι να κατακάψουν κάθε δένδρο και κάθε δάσος που υπήρχε τόσο στην ηπειρωτική, όσο και την νησιωτική Ελλάδα.

Παρά δε το γεγονός των θανάτων και των μεγάλων καταστροφών που υπέστη η Πελοπόννησος και κυρίως ο ιερός χώρος της Ολυμπίας, ο ήταν το επίκεντρο της προσπάθειας των εμπρηστών, ο ελληνικός κάμπος συνέχισε να παραμένει αφύλακτος, εκτός και εάν βέβαια, είχε τεθεί υπό την σκέπη, ή όπως θα λέγαμε υπό την προστασία της “Υπέρμαχου Στρατηγού”, όπως ακριβώς είχε γίνει προηγουμένως με την Βασιλεύουσα.

Παρόλα αυτά, οι κακοήθεις πυρκαγιές συνέχισαν ανενόχλητες να κατακαίν κάθε δέντρο της Ελληνικής γης.

Ακολούθησαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, η Αττική, η Πελοπόννησος και οι κάμποι της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η οποία συνέχισε να αποτελεί το “μήλον της έριδος”, μεταξύ Ελληνόφωνων και Σλαβόφωνων πολιτών. Παρά δε το γεγονός ότι μια νέα κυβέρνηση, “ η για πρώτη φορά αριστερά” , βρέθηκε στο τιμόνι του κρατικού σκάφους, περισσότεροι από εκατό πολίτες έχασαν τη ζωή τους, εξ αιτίας εκείνων των πυρκαγιών, χωρίς ωστόσο και πάλι να αναζητηθούν ευθύνες ή και κάποιος υπεύθυνος για τον θάνατο περισσοτέρων από εκατό πολιτών.

Οι περισσότερες εκείνων των καταστρεπτικών πυρκαγιών, είχαν αποδοθεί στους “οικοπεδοφάγους”, στους εργολάβους οικοδομών, με άλλα λόγια, σε καμία δε περίπτωση στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος.

Θυμάμαι, σήμερα μια συνομιλία που είχα με ηγετικό στέλεχος των Σλαβόφωνων συμπολιτών μας, ο οποίος χαμογελώντας ειρωνικά μου είχε πει ότι για τους ανθρώπου της Αθήνας, υπάρχουν μόνον οι οικοπεδοφάγοι, κανένας άλλος.

Μολονότι βέβαια τη φορά αυτή οι πυρκαγιές είχαν εκδηλωθεί στη Βόρεια Εύβοια, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Πελοπόννησο.

Η κατάσταση αυτή, δεν έχει αλλάξει, δυστυχώς, ούτε και σήμερα, με μια κυβέρνηση η οποία καυχιέται για τις τυπικές και ουσιαστικές δυνατότητες των στελεχών της.

Με έναν πρωθυπουργό που έχει να καυχηθεί για μια αξιόλογη, εάν όχι θαυμαστή παιδεία, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους νεωτεριστές και ανανεωτές της ελληνικής διοίκησης.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των σημερινών πυρκαγιών και εκείνων του παρελθόντος, είναι η αλλαγή του προσδιορισμού προέλευσης τους, τώρα ξεχάσανε τους “οικοπεδοφάγους” και επιρρίπτουν τις ευθύνες των καταστροφών στην αλλαγή του φυσικού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια φταίει ο ήλιος και η ζέστη του Αττικού ουρανού.

Βέβαια, κατά διαστήματα συλλαμβάνονται άτομα τα οποία, περιέργως, προσπαθούν να ανάψουν κάποια “αθώα” φωτιά, ίσως επειδή προσπαθούν να ζεσταθούν, και η οποία ξεφεύγει από τον έλεγχο του αθώου πυρπολητή και μετατρέπεται σε καταστρεπτική πυρκαγιά, η οποία έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, των βουνών και του κάμπου και εκατομμύρια ελαιόδεντρων, καταστρέφοντας έτσι την οικονομία των φτωχών ελαιοκαλλιεργητών, καθώς τους στερεί τους μοναδικούς βιοποριστικούς πόρους που τους προσφέρει η γη.

Το χειρότερο είναι ότι τα άτομα αυτά αρνούνται οποιαδήποτε ενοχή και σε τελευταία ανάλυση αφήνονται ελεύθεροι να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, κατακαίγοντας οτιδήποτε κατόρθωσε να διαφύγει το όλεθρο την προηγούμενη φορά.

Και τα μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι αθώοι πολίτες που έχασαν το βιός τους και απελπισμένοι περιμένουν τώρα την ευσπλαχνία του “μεγάλου αδελφού”, του κράτους να τους προσφέρει μερικά ψίχουλα, με τη μορφή κάποιας αποζημίωσης η οποία όμως δεν πρόκειται να τους βοηθήσει να καλύψουν τις ζωτικές του ανάγκες ούτε και για έναν χρόνο.

Είναι πραγματικά μια περίεργη ιστορία, μια ιστορία την οποία αντιλαμβάνονται ή και γνωρίζουν οι εντεταλμένοι ταγοί της πολιτείας, κανένας τους ωστόσο δεν τολμά καν να ψιθυρίσει τους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της λαίλαπας- ρεβάνς, από φόβο προφανώς μη κακοκαρδίσουν τους προστάτες των ηθικών αυτουργών της καταστροφικής μανίας.

Κατά τα λοιπά οι διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των Αθηνών και Σκοπίων συνεχίζουν να παραμένουν σεβαστές, τουλάχιστον από την πλευρά των Αθηνών.

Όσο για την άλλη πλευρά, αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της πρεσβείας για να διαπιστώσει το σεβασμό και την προσήλωσή τους στα άρθρα της περίφημης συμφωνίας των Πρεσπών. Της συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός:

• Embassy of Macedonia in Washington, D.C., United States
https://embassies.info/EmbassyofMacedoniainWashingtonDC
2021-03-02 • Embassy of Macedonia in Washington, D.C., United States located at 2129 Wyoming Ave. NW. View larger location map, get driving directions to the Embassy of Macedonia or view address, phone, fax, email, office hours, official website, consular services, visa types, social media channels, and head of mission (HOM).

• Macedonian Embassy in Washington DC United States of …

Embassy


Address For The Embassy of Macedonia in Washington DC: 2129 Wyoming Ave. NW Washington DC 20008 USA Macedonian Embassy Phone Numbers in Washington DC: (202) 667.0501 (Int): +1.202.667.0501 Macedonian Embassy Fax Numbers in Washington DC: (202) 667.2131 (Int): +1.202.667.2131 Email Address of The Macedonian Embassy in Washington DC: …

Διερωτώμαι δε, πραγματικά για πόσο καιρό ακόμα θα πρέπει να περιπαίζουν τον άτυχο Έλληνα, της Μάνης, της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και των νησιών, ότι ο μοναδικός υπεύθυνος της καταστροφής της περιουσίας τους είναι “ο κακός στρατηγός” περιβαλλοντική αλλαγή.