Το Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πρόσφατα πως «δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα». Στο συγκεκριμένο άρθρο δίνεται η σχετική απάντηση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το «The World Factbook» της CIA, η Ελλάδα διαθέτει ακτογραμμή (coastline) 12.676 χλμ., ενώ η Τουρκία 7.200 χλμ.! Δηλαδή, η χώρα μας έχει σχεδόν διπλάσια ακτογραμμή από την Τουρκία.

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία, βρήκαμε ότι και ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το «World Resources Institute», που ιδρύθηκε το 1982 με χρηματοδότηση από το ίδρυμα MacArthur υπό την ηγεσία του James Gustave Speth, στη λίστα με τις ακτογραμμές όλων των χωρών του κόσμου, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ακτογραμμή 15.147 χλμ. και η Τουρκία 8.140 χλμ. Παραθέτουμε τον σχετικό πίνακα (πηγή: WIKIPEDIA). Σ’ αυτόν, θα δείτε και τις ακτογραμμές πολλών άλλων χωρών του πλανήτη.

Για το μήκος των ελληνικών ακτών όμως, βρήκαμε στοιχεία και από μία άλλη πηγή. Το σπάνιο βιβλίο «ΝΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ», του νησιολόγου Γεωργίου Κ. Γιαγκάκη, έκδοση του 1995. Ο Γέωργιος Κ. Γιαγκάκης, ασχολήθηκε σε ανύποπτο χρονικό διάστημα με τα ελληνικά νησιά (τα οποία αποκαλεί νησαία εδάφη, ενώ θεωρεί λανθασμένους τους όρους νησίδα, βραχονησίδα κλπ.), ακόμα και με κάποια σχεδόν άγνωστα τις δεκαετίες του ’80 – ‘90, τονίζοντας την αξία που έχουν ορισμένα από αυτά, όπως π.χ. η Ζουράφα, την οποία πριν από 25-30 χρόνια, γνώριζαν μάλλον μόνο οι κάτοικοι της Σαμοθράκης.

Στη σελ. 69 του πολυτίμου αυτού βιβλίου, ο Γεώργιος Κ. Γιαγκάκης, παραθέτει το μήκος της ακτογραμμής κάθε νομού της χώρας μας, με βάση τις μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, οι ελληνικές ακτές έχουν μήκος 16.596,83 χλμ., είναι συνεπώς υπερδιπλάσιες σε μήκος από τις τουρκικές. Στην ίδια σελίδα (ΠΙΝΑΞ 41), ο Γεώργιος Κ. Γιαγκάκης, παραθέτει τον αριθμό θαλάσσιων νησαίων εδαφών ανά νομό.

Από αυτόν, προκύπτει ότι, συνολικά, τα ελληνικά νησαία εδάφη (νησιά), είναι 9.835 (Πηγή: Υδρογραφική Υπηρεσία Π.Ν.). Τρεις παράκτιοι νομοί (Ημαθίας, Σερρών και Αρκαδίας), δεν διαθέτουν νησαία εδάφη.

Συνεπώς, από τρεις διαφορετικές πηγές προκύπτει ότι η χώρα μας διαθέτει σχεδόν διπλάσια ακτογραμμή από την Τουρκία και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Καλό είναι, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, να μην αφήνει αναπάντητα τα τουρκικά fake news, γιατί διαμορφώνεται σιγά σιγά μια λανθασμένη εντύπωση στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους, η οποία, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη και άκρως επικίνδυνη…

από το : defencenet.gr