Παραβιάσεις του Τουρκικού Κράτους του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο

Οι Συμβάσεις και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και η κατάσταση στα Βαρώσια (FAMAGUSTA)

Σημαντική επιστολή έστελλε το ΚαναδοΕλληνικό Κογκρέσο προς τον Αρχηγό του Liberal Party και Καναδό Πρωθυπουργού, Εξοχώτατου Τζάστιν Τριντώ, λέγοντας:

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,
Καθώς πλησιάζουμε στην 47η επέτειο της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, εμείς, το Καναδικό Ελληνικό Κογκρέσο, που εκπροσωπεί 350.000 Καναδούς ελληνικής καταγωγής σε ολόκληρο τον Καναδά, γράφουμε σε εσάς και την (σ.σ. Ομοσπονδιακή) Κυβέρνηση του Καναδά, για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με τις νέες και ανανεωμένες υπαρκτές απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να αγνοεί το κράτος δικαίου και συνεχώς ενεργεί αντίθετα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στις 6 Οκτωβρίου 2020, η Τουρκία άνοιξε εκ νέου την παραλία στα Βαρώσια, την περιφραγμένη και περίκλειστη περιοχή της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία κατέλαβε η Τουρκία από τότε που εισέβαλε παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974.

Αυτή η ενέργεια παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις διεθνείς συνθήκες στις οποίες έχουν υπογράψει ο Καναδάς και η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία παραβιάζει άμεσα τις αποφάσεις 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούν τη μεταφορά αυτής της περιοχής στον ΟΗΕ και τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπριακών κοινοτήτων, η οποία αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεγκατάσταση της πόλης της Αμμοχώστου – μια υποδιαίρεση των Βαρωσίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μίλησαν ανοιχτά για την υποστήριξή τους σε μια λύση «δύο κρατών» σχετικά με την Κύπρο: τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού.

Ως εκ τούτου, η απόπειρα του Προέδρου Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς στα Βαρώσια αποδεικνύει έλλειψη ενδιαφέροντος για την επανάληψη σοβαρών συνομιλιών διευθέτησης υπέρ της πραγματοποίησης απτών μέτρων για την προώθηση μιας λύσης «δύο κρατών» σχετικά με την Κύπρο, η οποίες αντιβαίνουν στις θέσεις του ΟΗΕ και της Καναδικής κυβέρνησης

Επιπλέον, οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν γραπτή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προηγούμενες εκθέσεις της Νομοθετικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να επιστρέψει το σφραγισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του στις 9 Οκτωβρίου 2020.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε δήλωση με την οποία ζητούσε την «αντιστροφή» των ενεργειών της Τουρκίας έναντι των Βαρωσίων.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει αντιστρέψει τις ενέργειές της (σ.σ. δεν έχει υιοθετήσει, πειθαρχήσει) σχετικά με τις αποφάσεις για τα Βαρώσια

Επομένως, η απλή ρητορική ή κριτική για την Τουρκία δεν αρκεί πλέον.

Ουσιαστική δράση πρέπει να ληφθεί αμέσως.

Το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ρητά ότι μια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος του Βαρώσια απαιτεί τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση του ΟΗΕ.

Προς τούτο, καλούμε τη διοίκησή σας να καλέσει τον ΟΗΕ να εφαρμόσει το ψήφισμά του 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, βάσει του οποίου ο Βαρώσια θα ήταν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Βαρώσια στις 20 Ιουλίου και υποτίθεται ότι θα κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με το καθεστώς του.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Καναδική κυβέρνηση και η Διεθνής Κοινότητα να είναι προληπτική για να αποφευχθούν τυχόν περαιτέρω παράνομες ενέργειες του τουρκικού επεκτατισμού κατά της Κύπρου.

Η αποτυχία δράσης θα ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Ερντογάν μόνο στην επιδίωξή του για μια λύση «δύο κρατών» σχετικά με την Κύπρο, η οποία θα ήταν καταστροφή για τον λαό της Κύπρου και δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Καναδά.

Θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Καναδά και της Διεθνούς Κοινότητας.

Με πολλούς τρόπους, οι προσπάθειες του Προέδρου Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς του στα Βαρώσια για την προώθηση μιας λύσης «δύο κρατών» αποτελεί τρομερή απειλή για την κυριαρχία της Κύπρου, όπως η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Ο Καναδάς, και η Διεθνής Κοινότητα, δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διακυβευθούν οι αξιώσεις τους για την προγονική γη και περιουσία που κατασχέθηκαν κατά την εισβολή του 1974.

Ο Πρωθυπουργός, ο Καναδάς πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι η πρόταση «δύο κρατών» δεν είναι αποδεκτή ως λύση.

Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη χώρα με ενιαίο σύνταγμα που διέπει τις υποθέσεις της και η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει κάθε στρατιώτη από την Κύπρο και να επιτρέψει στους δύο λαούς να επιλύσουν τις διαφορές τους και το σύστημα διακυβέρνησης μέσω διαλόγου χωρίς ξένες απειλές.

Για δεκαετίες, ο Καναδάς υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής για μια Κύπρο, ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ωστόσο, το «Πρόβλημα» της Κύπρου δεν ήταν στο ραντάρ της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ως πρωθυπουργός, είστε σε μοναδική θέση να αναβαθμίσετε το «Πρόβλημα» της Κύπρου σε επίπεδο υψηλότερης προτεραιότητας στην εξωτερική πολιτική του Καναδά.

Πρωθυπουργέ, καταλαβαίνουμε ότι έχετε καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ως εκ τούτου, σας παροτρύνουμε να καλέσετε τον Πρόεδρο Ερντογάν και να του δώσετε τη πρέπουσα σημασία κατά της περαιτέρω επιθετικότητας του προς την Κύπρο.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτή από τον Καναδά ή τη Διεθνή Κοινότητα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να σταματήσει άμεσα από αυτήν την πολιτική.

Εάν δεν σταματήσει αυτή η πολιτική και συνεχιστούν περαιτέρω ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απειλούν την κυριαρχία της και προκαλούν αστάθεια στην περιοχή, πρέπει να πείτε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι οι ενέργειές του θα έχουν ποινικές και πολύ σημαντικές συνέπειες.

Επιπλέον, ο Καναδάς πρέπει να είναι διατεθειμένος να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικών υλικών και αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και να ανακαλέσει τα δικαιώματα προσγείωσης της εθνικής του αεροπορικής εταιρείας.

Επιπλέον, ζητάμε από τον Καναδό Πρέσβη μας στον ΟΗΕ να επιβάλει την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, φέρνοντας έτσι τον Βαρώσια υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Ελπίζουμε ότι θα δώσετε σε αυτό το θέμα την άμεση προσοχή σας.

Με εκτιμιση,
Δρ. Θεόδωρος Χαλάτσης,  Πρόεδρος

Δρ. Κώστας Παππάς,  VP-Administration & Γραμματέας

TURKEY’S VIOLATIONS OF INTERNATIONAL LAW IN CYPRUS – IN CONTRAVENTION OF UN RESOLUTIONS – AND THE SITUATION IN VAROSHA (FAMAGUSTA)

Dear Prime Minister,

As we approach the 47th anniversary of Turkey’s illegal invasion of the Republic of Cyprus, we, the Canadian Hellenic Congress, representing 350,000 Canadians of Hellenic descent across Canada, write to you and the Government of Canada to express and convey grave concerns regarding the new and renewed existential threats currently facing Cyprus from Turkish President Recep Tayyip Erdogan.

President Erdogan continues to ignore the rule of law and continuously acts contrary to UN resolutions.

On October 6, 2020, Turkey re-opened the beach in Varosha, the fenced-in area of the territory of the Republic of Cyprus, which Turkey has occupied since it unlawfully invaded the Republic of Cyprus in 1974.

This action violates UN resolutions and international treaties to which Canada and Turkey are signatories.

Specifically, Turkey is in direct violation of UN Security Council resolutions 550 (1984) and 789 (1992) that address the transfer of this area to the UN and the 1979 High-level Agreement between the Greek-Cypriot and the TurkishCypriot communities, which stated that priority should be given to the resettlement of Famagusta – a subdivision of Varosha – under UN auspices.

During the past year, President Erdogan and Turkish Cypriot leader Ersin Tatar have spoken openly about their support of a “two-state” solution regarding Cyprus: the permanent partition of the island.

As such, President Erdogan’s attempt to change Varosha’s status demonstrates a lack of interest in resuming serious settlement talks in favour of pursuing tangible steps to advance a “two-state” solution regarding Cyprus, which contravenes the positions of the UN and the Canadian government

In addition, Turkey’s actions violate a European Parliament Written Declaration in 2012, which called on the government of Turkey to act according to UN Security Council Resolutions and previous European Parliament Legislative Committee reports and return the Famagusta sealed-off section to its lawful inhabitants On October 9, 2020, the President of the UN Security Council issued a statement calling for the “reversal” of Turkey’s actions vis-à-vis Varosha. However, Turkey has not reversed it actions regarding Varosha.

Therefore, mere rhetoric or criticism of Turkey no longer suffices.

Substantive action needs to be taken immediately. UN Security Council Resolution 550 (1984) explicitly states that an effort to change the status of Varosha necessitates the transfer of the area to the administration of the UN. To this effect, we urge your Administration to call upon the UN to enforce its Security Council Resolution 550, by which Varosha would be under UN control.

According to press reports, President Erdogan will visit Varosha this July 20th and purportedly make further announcements about its status. It is imperative for the Canadian government and the international community to be proactive and head off any further illegal actions of Turkish expansionism against Cyprus.

A failure to act will only embolden President Erdogan in his pursuit of a “two-state” solution regarding Cyprus, which would be a disaster for the people of Cyprus and would not be in Canada’s best interests. It would constitute an egregious violation of the rule of law and fundamental principles of Canada and the international community.

In many ways, President Erdogan’s efforts to change the status of Varosha in furtherance of a “two-state” solution poses as dire a threat to Cyprus’ sovereignty as Turkey’s invasion of Cyprus in 1974.

Canada, and the international community, cannot lose sight of the fact that the rights of Greek Cypriots have been trampled upon, and we must ensure that their claims to ancestral land and property seized during the 1974 invasion are not compromised.

Prime Minister, Canada must send a signal to Turkey that the “two-state” proposal is not acceptable as a solution.

Cyprus must remain an independent country with a single constitution that governs its affairs and Turkey must remove every soldier from Cyprus and allow the two peoples to work out their differences and the system of government through dialogue without foreign threats.

For decades, Canada has been a staunch advocate for a Cyprus, whole, free and, at peace.

Yet, the Cyprus file has not been on the radar of our foreign policy.

As Prime Minister, you are in a unique position to elevate the Cyprus file to a higher-priority level in Canada’s foreign policy.

Prime Minister, we understand that you have good relations with President Erdogan.

As such, we strongly urge you to call President Erdogan and convey to him the importance against further aggression toward Cyprus. Turkey’s aggressiveness is not acceptable to Canada or to the international community.

President Erdogan must cease and desist from this policy.

If this policy is not stopped and further actions toward the Republic of Cyprus are pursued, which threaten its sovereignty and cause instability in the region, you must convey to President Erdogan that his actions will have punitive and dire consequences.

Furthermore, Canada should be prepared to impose an embargo on the sale of military materials and goods and services, as well as, to revoke the landing rights of its national airline.

In addition, we request that you direct our Canadian Ambassador to the UN to enforce UN Security Council Resolution 550, thereby bringing Varosha under UN administration.

We trust that you will give this matter your immediate attention.

Sincerely,

Dr. Theodore Halatsis Dr. Costas Pappas

President VP-Administration & Secretar